Upplevelsemuseet

Ett första spadtag

Igår togs så att säga det första spadtaget när jag började beställa föremål till museet. Den första beställningen blev Black 3.0, världens kanske svartaste färg som endast reflekterar mindre än en procent av ljuset (färgen står i konkurrens med vantasvart som har liknande egenskaper). Black 3.0 är så svart att 3d-objekt ser ut som 2d-objekt. Konturerna kan helt enkelt inte urskiljas och därför ser exempelvis en byst av en staty ut att vara platt. Färgen skapades genom en kickstarterkampanj som var tänkt att dra in ungefär 300 000 kr, men istället slutade på 3 miljoner kronor.

Öppningen av upplevelsemuseet förskjuts en månad till följd av corona.

Utöver Olibanum kommer besökarna få lukta på myrra (en annan harts), ambra (vilket egentligen är spya från kaskelotval), bävergäll (från bäverns analkörtlar) och musk (från en körtel på manliga hjortar). Alla dessa dofter kostade enorma summor förr i tiden och det känns kul att kunna låta er besökare få uppleva dem allihop hos oss på Upplevelsemuseet.

Öppningen för museet har skjutits fram en månad på grund av corona. Vi siktar nu på att öppna förste maj istället (så det går inte att besöka oss på påsklovet som tidigare planerat).