Upplevelsemuseet

Bland blåsfiskar och månsten

Jag tyckte det var dags för en liten uppdatering om vad som händer med Upplevelsemuseet. Saker har tagit längre tid än väntat och nya preliminära öppningsdatumet är 15:e maj, alltså exakt en månad från idag. Några viktiga milstenar har dock uppnåtts under senare tid. Fönsterdesignen är äntligen klar och en byggfirma är anlitad för att sätta upp väggar och bygga utställningsbord.

Totalt kommer utställningen har 30 bord med totalt 42 stycken spännande föremål. Leveranstiderna är tyvärr långa så mycket har ännu inte kommit fram, men bland de saker som gjort det återfinns glasögon som får dig att se som en antilop, sten från månen och mars, torkad valspya, bävergäll, 1800-talsgodis och en uppstoppad blåsfisk.

Nytt öppningsdatum för upplevelsemuseet är 15:e maj!

Blåsfiskar tycker jag är ett av de intressantaste djur som finns på vår spännande planet. 

Blåsfiskar är långsamma simmare med dåligt kamouflage, därför har de utvecklat andra sätt att försvara sig på. Gemensamt för alla blåsfiskarter är att de kan blåsa upp sig själva med vatten eller luft. Många blir upp till tre gånger sin vanliga storlek. Den snabba förvandlingen skrämmer större fiskar som inte vågar attackera. Vissa arter av blåsfisk har även vassa taggar som ett ytterligare försvar. Slutligen innehåller fiskarna giftet tetrodotoxin som hämmar aktiviteten i muskler och nerver och leder till andningsförlamning. En blåsfisk har tillräckligt med gift i sig för att döda 30 människor.

Tack vare sina effektiva försvar har blåsfisken endast tre fiender undantaget människan. Hajar och havsormar, som båda är immuna mot giftet och äter dem, samt delfiner som gillar att spela boll med dem och tugga på dem. Eventuellt ger giftet delfiner ett knarkliknande rus.

När blåsfisk serveras på tallriken i Japan går den under namnet Fugu. Fisken kan serveras i gryta, friteras, grillas eller serveras rå. Den anses som en delikatess i Japan och en måltid kostar runt 1 000 kr, trots att köttet beskrivits som smaklöst och tråkigt.

Det är inte enkelt att bli fugukock. Träningen tar 2 – 3 år och avslutas med ett examensprov. Runt en tredjedel kuggar på provet. Det är heller inte billigt att bli fugukock. Blåsfisken är dyr och som lärling måste du köpa över 100 fiskar att träna på. Eftersom fisken är så dyr är det viktigt att kocken lär sig skära ut så mycket giftfritt kött som möjligt.

Runt två personer om året dör av fuguförgiftning i Japan. De flesta är fiskare som bestämt sig för att tillreda rätten på egen hand. Det har förekommit att folk blivit sjuka på finrestauranger där Fugu serveras, dock har giftmängderna varit så pass små att de förgiftade hunnit få hjälp innan de avlidit.

Kejsaren av Japan får enligt lag inte äta Fugu på grund av dödsrisken. Fugu är olagligt att äta inom EU och de flesta andra av världens länder.