Upplevelsemuseet

Museumhöst

En spännande höst väntar…

Upplevelsemuseet har nu haft öppet i två månader och saker har gått långt över förväntan. Under de första två månaderna har vi haft över 2200 besökare, vilket känns helt fantastiskt. Men vad som värmer ännu mer än antalet besökare är de fina orden från dem. Många säger att de haft jätteroligt, andra har sagt att det är det bästa museum de besökt. Många är imponerade över själva idén, att blanda vitt skilda föremål tillsammans med en stor grad interaktivitet, och frågar om vi är del av någon slags kedja eller undrar varifrån konceptet kommer. 

Det verkar som att vi äntligen lyckats råda bot på den personalbrist vi lidit av hela sommaren, vilket känns otroligt skönt eftersom jag endast haft runt sju dagar ledigt i sommar. Våra nya anställda Calle och Greta gör ett kanonjobb och jag känner mig trygg i att de ger er kanonservice. Tack vare dem kan jag äntligen ta lite välförtjänt ledighet.

Vad som gått lite sämre än väntat är den begränsade mediepublicitet vi hittills fått. Lokaltidningen Mitti besökte museet när de gjorde ett reportage om udda museum i Stockholmstrakten, även P4 Stockholm har kommit och gjort ett inslag om oss, men i övrigt har det varit svårt att engagera medierna. Med tanke på vilket unikt koncept vi är, och att vi är det första kuriosakabinettet att öppna i Sverige på flera hundra år, hade jag hoppats att de skulle vara mer nyfikna. Förhoppningsvis lyckas vi ändra på det inom kort!

Vårt koncept med en hög grad av interaktivitet har fallit väl ut, visst, några saker har gått sönder men klart färre än jag trott, och ingenting har blivit stulet. Museibesökare är uppenbarligen väldigt ärliga och snälla av sig. 

Jag känner stor tilltro inför framtiden. Under början på hösten ska vi förbättra vår entré så den ser lite mer lockande ut. Vi kommer även översätta hela utställningen till engelska så att även utländska turister kan få glädje av museet. Trots att allt är på svenska har det ändå inte stoppat några grupper från bland annat Frankrike och Polen att komma hit, som faktiskt tillhör några av dem som stannat allra längst på museet. 

Slutligen har vi redan expansionsplaner och det verkar som att köpcentret Globen Shopping är villiga att göra mina fantasier till verklighet. Får vi en lite större lokal har jag idéer för ytterligare ett dussin stationer, och många av dem kommer bli riktigt läckra och spännande! Men mer om det i ett annat blogginlägg…